Pametno s pametnim telefonima

U sklopu Svjetskog i Europskog tjedna medijske i informacijske pismenosti odgovorili smo na nekoliko prigodnih pitanja portala Generacija.hr o projektu “Pametno s pametnim telefonima”. Uspješno ga provodi Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, a financira Grad Velika Gorica.

Cilj projekta je educirati učenike svih 8 matičnih osnovnih škola na području grada putem 24 edukacije koje izvode članovi DKMK-a: Marija Bobinski, Ivan Fedor, Magdalena Magdić, Lina Malek, Ivan Nekić i Petra Begović. Nakon Ivane Folo, projektom koordinira Tina Hrubi.

Urednica portala Maja Šubarić Mahmuljin postavila nam je nekoliko pitanja o reakcijama učenika na edukacije, o njihovim navikama korištenja medija i društvenih mreža, ali i važnosti medijske pismenosti.

Iz teksta prenosimo zaključak Petre Begović:

„Odgovornost je na svima, ali ponajviše na roditeljima koji svojim primjerom mogu pokazati djeci. Ponekad roditelji i sami kažu da ne znaju puno o novim tehnologijama pa se drže sa strane. No za početak, pokažite interes za sadržajima koje konzumiraju vaša djeca, informirajte se putem društvenih mreža ili iz medija o trendovima. Nema više izgovora jer je toliko mogućnosti – kvalitetnih edukativnih materijala i radionica na kojima roditelji i djeca mogu sudjelovati i zajedno učiti. Svaki razgovor roditelja i djeteta o medijskim sadržajima kojima je dijete izloženo može uroditi plodom“.

Dodala je i da je važno da škole i učitelji potiču razgovor o medijskoj pismenosti te da što više lokalnih zajednica podrži provođenje projekata medijske pismenosti koja čini svima dobro, osobito onim najmlađima.

„Pomaže nam u informiranju i edukaciji, u prepoznavanju pozitivnih i negativnih strana korištenja medija, kao i uočavanju dezinformacija u medijima koje svakodnevno koristimo. Prepoznavanjem i kritičkim pogledom na medijske sadržaje možemo i značajno utjecati na vlastito mentalno zdravlje, no to je već tema za neki drugi tekst”.

Cijeli TEKST čitajte na portalu Generacija.hr.