Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki

U Hrvatskoj se o problemima i važnosti mentalnog zdravlja žena, trudnica i majki govori na prigodne datume kao što su Majčin dan svake druge nedjelje u svibnju, Svjetski dan mentalnog zdravlja majki 6. svibnja te Dan mentalnog zdravlja 10. listopada.

Sasvim sigurno nedovoljno s obzirom na to da znanstvena domaća i strana istraživanja pokazuju da godišnje u Republici Hrvatskoj između 10 i 12 tisuća žena osjeća psihičke teškoće u trudnoći ili nakon porođaja. Osjećaji koji se najčešće javljaju su nedostatak potpore, zbunjenost, zabrinutost, krivnja, tuga, strah, tjeskoba, nesigurnost. Ove osjećaje je dodatno naglasila i pandemija koronavirusa, pokazuju rezultati svjetskih studija.

Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki

U rujnu 2022. započeli smo sa serijalom članaka koje ćemo objavljivati na She.hr. Želimo putem razgovora s primarnom skupinom – ženama – progovoriti o problemima, strahovima te ih potaknuti da podijele svoje iskustvo s drugim ženama koje se osjećaju usamljeno u svom problemu. Sadržajem želimo povećati svijest o mentalnom zdravlju, prvenstveno žena, trudnica i majki. Utjecati na žene koje su ranjive, a ne znaju kome se obratiti za pomoć.

Popis tekstova

Slijedi popis objavljenih tekstova na she.hr u sklopu projekta Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki – pričajmo glasnije i pružajmo podršku jasnije” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.

 

Mentalno zdravlje žena, trudnica i majki

Žene se najčešće o svojim problemima raspišu anonimno u malenim okvirima na društvenim mrežama. Pročitajte TEKST.

Zrinka Štetić Grubišić: Nikada ne smijemo zaboraviti prvo biti dobre prema sebi

Endometrioza – bolest današnjice koja pogađa više od 176 milijuna žena diljem svijeta. Kakvo je mentalno zdravlje žena koje traže stručnu podršku, ali i žena koje su suočene s dijagnozom o kojoj se gotovo uopće i ne govori. Pročitajte TEKST.

Što je majčinska krivnja i kako je smanjiti?

Unatoč posvećenosti, vremenu, ulaganju u djecu i obitelj, majke često osjećaju krivnju. Ona se uvelike razlikuje od one svakodnevne krivnje kojoj svi pribjegavamo s vremena na vrijeme i utječe na mentalno zdravlje svake žene. O ovoj temi govori Iva Zaimović. Pročitajte TEKST.

Karolina Jakšić: Kad damo sebi priliku za bolje, shvatimo koliko je toga za nas moguće

Svaka žena na porod ide s dijastazom jer je to potpuno prirodna adaptacija mišića na rast bebe u trbuhu, ali 60 posto žena unutar prve godine od poroda ostaje sa širokim i/ili dubokim razmakom koji ne predstavlja samo estetski problem. Ona utječe na cjelokupno mentalno i fizičko zdravlje. Pročitajte TEKST.

Anđela Jelić: Vodimo brigu o zdravlju kada smo dobro

Optimističan način razmišljanja omogućuje nam da bolje poznajemo vlastite granice naših sposobnosti što ujedno pridonosi pametnijem odabiru aktivnosti kojima se bavimo, govori nam naša sugovornica. Optimizam je jedan od načina kojim može pridonijeti da naše mentalno zdravlje bude bolje te da se lakše nosimo sa stresom. Pročitajte TEKST.

Barbara Slade Jagodić: Nisam mislila da će nam toliko dugo trebati, ali uspjeli smo postati roditelji!

Kad nakon godine dana ne uspijevaš zatrudnjeti, a imaš preko 35, nema previše opcija osim da kreneš doktorima. Pročitajte TEKST.

Mama s Instagrama Iva Šutić: Ne opterećuj se, život će se ionako prebrzo vratiti u normalu i užurbanost

Samo nekoliko dana prije nego što ih je djevojčica iznenadila i došla na svijet mjesec dana ranije, Iva je podijelila s nama kako je provela trudničke dane, o čemu brine, kako se pripremala, ali i sve organizirala za dolazak djevojčice. Pročitajte TEKST.

Una Pašić Gregović: Kućni porod definitivno nije za svakoga, ali za mene je bio

Ne možemo očekivati da će majčino mentalno zdravlje biti dobro ako joj osnovne ljudske potrebe nisu ispunjene. Pročitajte TEKST.

Ivana Igrec Golub: Za svoje mentalno zdravlje ne tražim pomoć u hrvatskom zdravstvenom sustavu

Nije prirodno i nije normalno da roditelj izgubi dijete. To je Kategorija bez naziva… Najgora stvar što čovjek može doživjeti. Pročitajte TEKST.

Dr. Vesna Gall: Problem vezan uz porod najprije će prepoznati ginekolog koji prati trudnoću

Stres je sigurno bio jedan od okidača za nepovoljni ishod trudnoća u pandemiji koronavirusa.

 

Tekstovi su objavljeni u sklopu Programa za poticanje novinarske izvrsnosti u 2022. godini. Više o Javnom pozivu Agencije za elektroničke medije možete pročitati ovdje. Zahvaljujemo na ljubaznosti i susretljivosti urednici Ljubici Jurič i portalu she.hr.