Samozapošljavanje ili ostati strpljiv od ideje do realizacije

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nove uvjete za dobivanje potpore u 2022. godini. Sve što vam treba je online aplikacija, dobra internetska veza i odabir prave mjere: Zapošljavanje, Pripravništvo, Usavršavanje, Samozapošljavanje, Osposobljavanje, Javni rad i Stalni sezonac. Pogledajte kako izgleda katalog mjera.

No ovo nije blog o uvjetima i katalogu mjera, ovo je blog o smjernicama kako krenuti u postupak i strpljivo prolaziti kroz sve korake ako se odlučite za mjeru Samozapošljavanje.

Odluka o samozapošljavanju

 1. Ako odlučite krenuti u proces samozapošljavanja, oboružajte se strpljenjem. Proces dugo traje i potrebno je osmisliti aktivnosti kako biste u njemu bili što uspješniji.
 2. Informirajte se. Iz više izvora. Postavljajte pitanja onima koji su prošli proces samozapošljavanja, dobili pozitivnu ili negativnu ocjenu. Postanite dijelom poduzetničkih grupa na društvenim mrežama, čitajte dostupne članke na internetu, kontaktirajte savjetnika za zapošljavanje i Plavi ured. 
 3. Kojim god putem krenuli, započeli pisati poslovni plan sami ili se obratili stručnoj osobi, informirajte se o svim mogućnostima, prednostima, nedostacima, rizicima, ali i svojim pravima i obvezama. Čini mi se važno spomenuti da prije ulaska u poduzetništvo, dobro je zapitati se: želim li biti vlasnik svog poduzeća ili želim raditi kod nekog drugog poslodavca koji će brinuti o mojim doprinosima i ostalim davanjima? Ako dobijete potporu za samozapošljavanje, između svih obveza, najvažnije je da dvije godine morate zadržati isti status, biti prijavljen na puno radno vrijeme u registriranom poslovnom subjektu te namjenski utrošiti sredstva.
 4. Radionice o samozapošljavanju. Spletom okolnosti, pohađala sam dvije radionice (Krapina/Zagreb) i obje su mi bile korisne, i dobila sam potrenih 10 bodova. Jednu sam odslušala nekoliko dana nakon početka pisanja poslovnog plana pa sam dobila odgovore na početna pitanja, a drugu sam odslušala kad mi je poslovni plan bio pri samom kraju pa sam utvrdila gradivo. Na radionicama su sudjelovali drugi polaznici, obje su podjednako trajale, no realizirane uz manje ili više pitanja polaznika. Tako da je priprema polaznika važna i o njoj ovisi i kvaliteta radionice. Naravno da je važno tko vodi radionicu, no još je važnije na kakva pitanja voditelj radionice mora odgovoriti.
 5. Poslovni plan pisala sam sama i vodila se jednom rečenicom koju sam čula na radionici: Poslovni plan nema usmenog ispita. I to je zaista točno. Bez obzira što znamo da možemo pisati prigovor ili uložiti žalbu, o poslovnom planu sam razmišljala da ga što bolje napišem jer nema popravnog ispita. Pisala sam sve što mi je palo napamet, a moglo je pridonijeti održivosti ideje. Ako sam u troškovniku tražila fotoaparat, u opisu usluga sam navela zašto ću ga koristiti. Ako je bilo važno pokazati održivost ideje kroz poslovanje, ali i ravnotežu između prihoda i rashoda, o tome sam dobro razmislila. Razradite ideju, pišite kreativno i popunite poslovni plan.
 6. Čime ćete se baviti? Proučite djelatnosti na početku svog poslovnog puta kako biste uštedjeli vrijeme i spriječili da prilikom registracije poslovnog subjekta, shvatite da ne možete otvoriti npr. obrt jer ne zadovoljavate minimalne tehničke uvjete, niste pronašli prostor i slično. Hrvatski zavod za zapošljavanje daje poticaje prema primarnoj djelatnosti, a sporednih možete imati i desetak ako želite. I njih možete odmah navesti u poslovnom planu. Pogledajte jasne i precizne opise djelatnosti i pronađite odgovarajući NKD. 
 7. Na tržištu postoji niz stručnjaka i knjigovodstvenih servisa koji vas mogu voditi kroz proces samozapošljavanja. Neki nude i besplatne radionice o pisanju poslovnog plana. Ako želite dati povjerenje nekom stručnjaku, raspitajte se i o toj mogućnosti.
 8. Računajte na ljudski faktor, možda neće ići dovoljno brzo i glatko kako ste zamislili. Možda će ljudi koji odlučuju o vašem poslovnom planu biti na bolovanju ili na godišnjem odmoru. Možda u isto vrijeme odlučuju o još stotinjak predmeta. Ako se prijavljujete u manjoj sredini, možda ćete prije doći na red. Ako se prijavljujete u glavnom gradu Hrvatske, opustite se i budite strpljivi.
 9. Treba li otvoriti obrt prije dobivanja ocjene? Prosudite sami dobrom analizom. Iz vlastitog iskustva, nisam otvarala obrt ranije, nego tek kad sam dobila pozitivnu ocjenu. Zatim sam podnijela zahtjev za jednokratnom isplatom novčane naknade za nezaposlene. Sljedećeg dana sam mogla registrirati obrt. To je bio moj put, vi odaberite svoj u skladu s vašom situacijom.
 10. Tijekom registracije paušalnog obrta, pratila sam korake Plavog ureda, kratko i jasno, jednostavno i brzo.
 11. Što znači da proces dugo traje? Proces otvaranja Tvornice komunikacije izgledao je ovako…
 • rujan 2021. – pisanje poslovnog plana
 • 20. rujna – predaja poslovnog plana
 • 19. listopada – Hrvatski zavod za zapošljavanje traži dodatno obrazloženje za jednu stavku u troškovniku (Uvijek fali jedan papir)
 • 28. listopada – pozitivno ocijenjen poslovni plan
 • 29. listopada – podnosim zahtjev za jednokratnom isplatom novčane naknade
 • 30. listopada – 11. studenoga – registracija obrta, prijava na mirovinsko, zdravstveno, prijava u registar poreznih obveznika, izrada pečata, banka
 • 11. studenoga – početak rada Tvornice komunikacije
 • 10. prosinca – potpisivanje ugovora s Hrvatskim zavodom za samozapošljavanje
 • 15. prosinca – isplata potpore za samozapošljavanje

Što kad smo predali zahtjev i adrenalin je popustio?

Priprema za predaju zahtjeva za samozapošljavanje jasno vas usmjerava prema onome što želite biti, no vrijeme čekanja te ocjene može vam pokazati kako možete živjeti kada dobijete vjetar u leđa za vašu poduzetničku ideju. Iako vam se možda čini da je najbolje odmah krenuti s poslom, zadržite fokus jer 30 dana prođe za tren.

Poslovno možete….

 • razmisliti o nazivu vašeg poduzeća
 • angažirati nekoga da vam razradi logotip i web stranicu
 • odslušati niz radionica o poduzetništvu, o izradi web stranice, o marketingu, o psihologiji prodaje, o alatima i programima koji vam mogu pomoći u poslovanju
 • pronaći ideje za stvaranje sadržaja kojim se želite obratiti svojoj ciljnoj skupini…

No možda je i važnije vrijeme iščekivanja posvetiti sebi pa tako možete…

 • motivirati se slušajući podcaste
 • čitati knjige
 • nadograditi vještine i hobije
 • pisati dnevnik zahvalnosti
 • odvojiti vrijeme za sebe bez tehnologije
 • slušati dobru glazbu koja potiče dobro raspoloženje i gura nas naprijed
 • pronaći vrijeme za zabavu i opuštanje
 • Što još možete, procijeniti sami za sebe?

Što želim u 2022.?

Nova godina potiče na promjenu. Razmislite o sebi i svom radnom mjestu. Ako ste sretni sa svojim poslom, to je odlično. Ako želite raditi kod nekog drugog poslodavca, pojačajte aktivnosti kako biste realizirali tu ideju. Ako je 2022. vaša godina u kojoj se želite samozaposliti i smatrate da je to vaš put, sretno i strpljivo. Na kraju je najvažnije da nas ono čime se bavimo čini sretnima i da barem većinu dana u godini uživamo ne razmišljajući o slobodnim danima i godišnjem odmoru.

Proizvedimo uspješne priče u 2022. godini.